Dimarts per la nit era hora del "Speech on the State of the Union", o SOTU. Davant d'un Congrés i d'una nació dividits ideològicament i preparant-se per la imminent campanya electoral, Donald Trump ha compartit la seva lectura sobre la situació actual dels Estats Units i el que ell creu que el Congrés hauria de fer en els propers mesos. Tot i que el Discurs sobre l'Estat de la Unió és una tradició establerta a la Constitució, Trump és el primer President que fa campanya per ser escollit de nou mentres el Congrés estudia aprovar un impeachment contra ell.

El nostre fil on podeu veure els moments més destacats de la intervenció del President Donald Trump

Un punt sobresurt durant tot el discurs: els Estats Units d'Amèrica estan en un punt àlgid, especialment en comparació amb els 8 anys d'Obama. "Els nostres enemics", ha dit Trump, "estan tots fugint, les nostres fortunes estan creixent i el futur d'Amèrica és brillant". Amb paraules que fan referència clara a l'eslògan que el va dur a la presidència, Trump ha afirmat que el seu mandat és d'extrema importància perquè "ha demostrat a tots aquells que ho podien dubtar que Amèrica no està acabada" i que "la narrativa del declivi americà" ja no té cap mena de sentit.

El discurs de Trump ha ofert molles de contingut ideològic a les diferent faccions del Partit Republicà. Ha defensat la política fiscal de la seva administració com a raó pel creixement per sobre de les previsions a llarg termini que la nació ha pogut gaudir en els últims tres anys. En els 78 minuts que ha durat la seva intervenció, Trump també s'ha referit a les mesures pro-vida que ha adoptat, particularment aquelles que van entrar en efecte abans de la victòria Demòcrata a la Cambra de Representants. En política exterior, Trump ha combinat (seguint les idees que la seva campanya ha adoptat) les posicions dels "coloms", aquells qui prefereixen no intervenir militarment a altres països, i els "falcons", que segueixen la línia neo-conservadora. Les accions americanes a Iran, Corea del Nord, i altres llocs del món han estat les correctes, Trump ha assegurat, però l'objectiu ha de ser que les tropes tornin a casa.

Amb l'objectiu d'unir el Partit Republicà al voltant de la figura presidencial aconseguit, Nancy Pelosi, la líder Demòcrata a la Cambra de Representants i una de les dones més importants a Washington D.C., ha volgut deixar clar el seu malestar davant les paraules de Trump. Quan el President ha acabat de parlar, Pelosi s'ha dedicat a estripar les pàgines on el discurs estava escrit. La imatge, popularitzada ràpidament a les xarxes socials, ha estat interpretada com a un acte simbòlic contra les mesures de Trump o com a una manera de fer populisme i baixar el nivell del discurs públic. Com a la majoria de casos, la reacció ha estat marcada per partidismes.

Aquest ha estat l'últim discurs del primer mandat de Donald Trump. El guanyador de les eleccions de novembre serà qui compartirà amb la nació americana i la resta del món aquesta tradició del "Discurs sobre l'Estat de la Unió", basada en l'Article II, Secció 3 de la Constitució.

Foto: Patrick Semansky