Durant les últimes setmanes hem pogut veure el primer escenari de batalla entre els demòcrates per les eleccions presidencials de 2020, a Iowa, i com els candidats batallaven per qui convencia més.

Els candidats es mesuren avui mateix a les primàries de l'estat d'Iowa, i s'esperava que els resultats sortissin durant el matí, però el partit hauria posposat els resultats a l'espera de la resolució d'un "problema de qualitat" amb el nou sistema digital de recollida de dades.

Segons CBS News Live, fonts demòcrates a Iowa haurien anunciat que ens podrien fer esperar des d'hores a dies abans d'una publicació oficial. A l'espera del que comuniqui el partit, els candidats ja s'han dirigit als seus votants, alguns gairebé alhora. Biden, Warren i Sanders han realitzat discursos amb aires de victòria, amb unes enquestes clarament favorables al senador per Vermont i en detriment d'un fins ara fort "front-runner", Joe Biden.

La campanya de l'exvicepresident ha aprofitat la sorpresa i la confusió de la jornada per posar en dubte els resultats i qüestionar el lideratge creixent de Sanders.

A nivell nacional, el partit demòcrata no s'ha pronunciat encara, el que contribueix a les especulacions sobre un resultats possiblement desastrós per Joe Biden, sobre el qual s'ha pronunciat la campanya de Amy Klobuchar, defensant que podrien estar per sobre de l'exvicepresident d'Obama.

Missatge del cap de campanya d'Amy Klobuchar

A l'espera dels resultats, els principals candidats han anat sortint per adreçar-se als seus seguidors i als mitjans de comuniació. Sense resultats tots han fet el discurs que més els ha convençut: Buttigieg pràcticament s'ha proclamat guanyador, Klobuchar diu haver quedat per davant de Biden i Warren haver quedat -com a mínim- tercera. Davant d'aquest intent d'imposar les pròpies narratives, Sanders -qui liderava les enquestes a Iowa- ha decidit fer públiques les dades internes de la seva campanya, on el senador les està liderant. Aquestes xifres només representen el 40% dels total.

Qui surt més perjudicat d'aquesta situació és clarament Bernie Sanders. Tot i tenir dificultats per fer campanya, a causa del judici d'impeachment que s'està duent a terme al Senat i que l'obliga a estar-hi tancat mentre duri, al llarg d'aquestes últimes setmanes havia aconseguit una tendència molt positiva a les enquestes i s'hi havia posat en primera posició.

Representants del sector més radical del partit han sortit a les xarxes a denunciar la situació i fins i tot han posat un vel de dubte sobre una possible manipulació dels resultats. La congressista Ilhan Omar ha donat autoritat a una teoria conspiranoica en la qual es denuncia que Buttigieg podria estar relacionat amb els problemes de la nova app per recollir les dades dels caucus.

El Partit Demòcrata d'Iowa ha convocat una roda de premsa, on el seu president Troy Price ha llegit un comunicat en el qual asseguren que estan comprovant personalment un per un els fulls i que esperen anunciar els resultats avui. No s'han permès preguntes a la roda de premsa.