Pete Buttigieg, l'antic alcalde de South Bend (Indiana), ha aconseguit fer saltar la sorpresa i col·locar-se com a líder provisional dels caucus d'Iowa després d'hores d'incertesa a causa d'uns problemes informàtics amb el nou sistema de recollida digital.

Amb el 62% escrutat, Buttigieg s'ha situat en primera posició amb el 27% dels delegats de l'Iowa, seguit de molt aprop per Bernie Sanders amb el 25%, amb Elizabeth Warren en tercera posició i un 18%; Biden cau al quart lloc amb el 16%, i Amy Klobuchar es queda amb un 12%. Si bé Buttigieg és qui s'ha emportat més delegats, Sanders ha guanyat el vot popular.

Aquestes resultats són la constatació de l'espectacular creixement de Buttigieg, un alcalde d'una ciutat mitjana del midwest que ha passat a ser una figura de repercussió nacionals i actual líder de les primàries del Partit Demòcrata.

A qui sembla no haver sorprès aquests resultats és al propi Buttigieg, qui ahir ja va fer un discurs amb un to victoriós, declarant que "Anem victoriosos a New Hampshire".

Iowa només reparteix 41 del total de delegats -un 1% de total- que eventualment escolliran el candidat demòcrata a la presidència en la futura Convenció del partit al Juliol, però guanyar Iowa és clau per crear momentums o fer caure campanyes que aspiraven tenir més recorregut.

Segons la directora de campanya d'Obama el 2012, Iowa "és el lloc on molts candidats van a morir". Mentrestant, la majoria dels candidats ja són a New Hampshire preparats per guanyar el següent estat el proper 11 de febrer.