Aquest nit Iowa donarà el tret de sortida a una de les primàries més transcendentals dels darrers anys. La por a un segon mandat de Donald Trump plana sobre l’ambient electoral, i els demòcrates volen triar un candidat fort que pugui vèncer l’actual president. Joe Biden continua liderant bona part dels sondejos a escala nacional, però qui té el momentum és Bernie Sanders. El veterà senador de Vermont és el favorit.

Tot i que Iowa és poc important pel que fa al número de delegats en joc – només se’n disputen 49, i en una cursa que es preveu disputada fins la convenció, guanyarà qui n’obtingui 2376 –  els resultats tenen una gran incidència en el curs de les primàries. Iowa pot ser l’inici o el final de tot. És on es forgen i on es destrueixen les candidatures. A poques hores per l’inici dels Caucus, tant Joe Biden, Elizabeth Warren o Pete Buttigieg podrien arrabassar-li la victòria a Bernie Sanders. Existeix una certa incertesa sobre què passarà aquesta nit, agreujada per la cancel·lació de la publicació dels resultats del famós sondeig final sobre Iowa del Des Moines Register. Això no ha afavorit gens Sanders, a qui aparèixer com a guanyador en un sondeig tan prestigiós li hauria donat una empenta segurament definitiva.

Els Caucus han coincidit amb el judici a Donald Trump al Senat, l’impeachment, que ha fet que Sanders, Warren i Klobuchar no hagin pogut fer campanya de manera activa, essent retinguts a Washington durant les llargues sessions del judici. Gairebé no han pogut aparèixer a la premsa local, només han pogut escapar-se a fer campanya de manera esporàdica i han confiat l'esforç mobilitzador a sucedanis, els anomenats surrogates. Biden i Buttigieg, en canvi, han tingut Iowa per ells sols. Quin efecte haurà tingut aquesta ofensiva dels candidats més moderats durant els darrers dies és difícil de predir.

Biden, precisament, ha estat a la diana dels senadors republicans durant l’impeachment. L’ofensiva mediàtica ha estat auspiciada per Fox News per, tal i com va reconèixer la senadora Joni Ernst, influir en el vot dels demòcrates d’Iowa. Segons Jon Favreau, speechwriter d’Obama, aquesta interferència republicana podria beneficiar l’exvicepresident.

L’argument principal de la candidatura de Biden ha estat que ell compta amb els suports necessaris per guanyar Trump als estats clau. Tanmateix, la seva campanya no ha estat la màquina electoral que el proper candidat demòcrata necessitarà per reconquistar la Casa Blanca. No ha generat la il·lusió esperada, no té una bona organització sobre el terreny a Iowa i disposa de molt menys efectiu en mà que Sanders, Warren o Buttigieg. Si no aconsegueix uns bons resultats a Iowa, la seva electibilitat serà posada en dubte, i el seu domini aclaparador entre el votant afro-americà podria veure’s afectat. La marca Biden, però, segueix sent atractiva per amplis sectors del Partit Demoòcrata, i podria donar la sorpresa avui.

Elizabeth Warren, a qui un dels anteriors sondejos del Des Moines Register donava com a guanyadora, s’enfronta al repte de recuperar el suport de demòcrates que li han girat l’esquena en les darreres setmanes. Disposa de l’equip de campanya més professionalitzat i de la xarxa de voluntaris provinents d’altres estats més àmplia, però les darreres enquestes apunten a una pèrdua de suports sostinguda. El pitjor que li pot passar a Warren és que les primàries es converteixen en un cara a cara entre Biden i Sanders, amb el bàndol progressista donant suport a Bernie.

Hillary Clinton va guanyar-li Iowa a Sanders per un 0.25% dels vots, i aquest cop l’equip de Sanders confia plenament en sortir victoriosos. Sanders basa la seva estratègia a Iowa en la mobilització de nous votants, centrant-se en la gent jove i en els llatinoamericans - el 2016 van anar als Caucus 3.000 hispans, però n’hi ha prop de 50.000 amb dret a vot. Sanders ha estat acompanyat per Alexandra Ocasio-Cortez, que li ha estat de gran ajuda per energitzar els seus seguidors residents a les zones més urbanes d’Iowa. Avui, tot el que no sigui guanyar seria molt negatiu per les opcions de Sanders a New Hampshire, on també és favorit.

Per últim, Buttigieg, igual que Warren, sembla haver perdut pistonada a les enquestes. Ell s’ha reivindicat com el candidat que pot agradar, convèncer i guanyar Trump al novembre. Buttigieg ha demostrat una capacitat recaptadora sense paral·lel en un candidat amb la seva curta presència al panorama polític americà. Un mal resultat no el portarà a abandonar les primàries, té recursos més que suficients per seguir al ring durant mesos. Però si no aconsegueix uns bons números a Iowa i New Hampshire, estats predominantment blancs, la seva candidatura estarà tocada de mort a les properes cites a Nevada i Carolina del Sud, on el vot afro-americà és importantíssim – diferents enquestes mostren que el suport a Buttigieg entre el votant negre no supera l’1%.

La distància importa

És evident que la distància entre el primer i el segon classificat aquesta nit serà rellevant. Una victòria aplastant de Sanders, per exemple, el faria gairebé invencible a New Hampshire, estat fronterer amb el seu, Vermont. Un altre element a tenir molt en compte serà la distància entre el segon i el tercer. Si el tercer classificat queda a molta distància del segon, i en especial si el segon és Biden, el capdavanter a nivell nacional, la cursa es pot convertir des de l’inici en un duel entre Sanders i Biden. Si la sensació que s’emporten els votants demòcrates és que només Bernie Sanders és un ferm candidat a la nominació, i que el segon lloc està obert i en disputa entre Biden, Warren o potser fins i tot Buttigieg, això perjudicarà aquests presidenciables de cara a les primàries a New Hampshire.

El joc de les expectatives

El paper que juguen les expectatives generades és de primera magnitud. Sense voluntat de restar importància a una possible victòria de Sanders, que seria essencial per ell, el seu rol com a favorit fa que si guanya, la victòria no sigui vista com quelcom tant noticiable. Els dies immediatament posteriors a Iowa estaran dominats pel discurs sobre l’Estat de la Unió, que Trump pronunciarà dimarts, i per la fi de l’impeachmentdimecres. Una victòria inesperada de Biden, Warren o Buttigieg reforçaria enormement les seves candidatures, donant-los una cobertura mediàtica i un impuls gens menyspreable a set dies de la propera contesa a New Hampshire. Així mateix, els diferents candidats són ben conscients que no necessàriament han de guanyar a Iowa per ser vistos com a guanyadors. Si treuen millors resultats del que totes les enquestes preveuen o del que la gent s’espera, tindran més opcions de cara a seguir sent una alternativa viable.

Queden poques hores perquè comenci el major espectacle polític del planeta – les primàries i les eleccions presidencials dels Estats Units. Prepareu les crispetes.