Aquest dilluns 3 de febrer a les 19h milers de votants de l'estat d'Iowa estan cridats a participar als caucus dels seus respectius partits. Sent els primers del país, Iowa segueix un procés completament diferent al de la resta d'estats, que majoritàriament fan servir les primàries.

Els votants registrats de cada partit trien els delegats del Partit Demòcrata d'Iowa (IDP) i del Partit Republicà d'Iowa (IRP) a les Convencions Nacionals dels seus respectius partits, que s'han de celebrar al juny del 2020 i on s'escolliran els candidats d'ambdós partits per a president i vicepresident dels Estats Units.

Què és un caucus, i com funciona?

El caucus és un dels dos mètodes que utilitzen els partits a nivell estatal per escollir els seus delegats a la Convenció Nacional. Només un petit nombre d'estats l'utilitzen, ja que la gran majoria tria delegats amb el mètode de les primàries.

Els votants registrats es reuneixen al centre de votació de la seva circumscripció electoral, on dues rondes de votació decideixen quins delegats s'assignen a cada candidatura. Als centres electorals, les campanyes dels candidats més majoritaris acostumen a tenir representants a cada centre de votació per intentar cònvencer els útlims electors que encara no han decidit el vot.

En una primera ronda de 30 minuts, tots els votants presents es divideixen físicament en grups dins del centre de votació, segons el candidat al qual donin suport. Tots aquells candidats que no aconsegueixin un 15% dels votants esdevindran no viables, és a dir, sense delegats. Els votants dels candidats que hagin superat el mínim del 15% ja poden marxar, i no poden canviar el seu vot. Per tant, aquelles candidatures ja tenen els delegats assegurats.

Tot seguit, comença la segona ronda de votacions, també coneguda informalment com a "ball de cadires". En aquesta ronda, els votants d'aquelles opcions que no hagin assolit el mínim poden escollir mantenir el seu vot o moure's a un altre grup. Si el seu candidat és a prop del 15%, intentaran atraure votants d'altres opcions per arribar al mínim. En acabada la segona ronda, es compten els resultats finals i s'assignen els delegats a cada candidatura pel nombre de vots.

El procés fins la Convenció Nacional

Després del caucus local, els delegats sorgits de cada circumscripció s'agrupen i celebren un caucus del comtat, on, seguint el mateix procés d'abans, s'escullen els delegats per als caucus de districte i estatal. És d'aquests dos últims caucus, que també segueixen aquest mateix mètode, d'on surten els delegats d'Iowa a la Convenció Nacional Demòcrata.

Per què el caucus d'Iowa és tan important?

La rellevància dels resultats a Iowa hauria de ser baixa: no és un estat demogràficament important i té pocs representants a les Convencions Nacionals de cada partit. Tanmateix, els resultats del caucus són els primers números oficials que hi haurà de les intencions de vot de la gent, un termòmetre de l'estat de l'electorat d'ambdós partits. A més, la victòria en aquest caucus donarà impuls a la candidatura guanyadora, encara que això no suposa uns bons resultats a nivell nacional. Tant Clinton com Trump van perdre els caucus d'Iowa mentre que van guanyar la nominació dels seus partits.

Pel cantó republicà, el caucus d'Iowa també servirà per veure si es manté l'hegemonia de Donald Trump dins el partit.

Les curiositats i novetats del caucus d'aquest any

Els centres de votació satèl·lit, de nova creació, permetran als votants d'Iowa que estiguin fora de l'estat o del país puguin participar-hi. Entre les ubicacions escollides per a aquesta finalitat, la més propera a Catalunya és la de París, a França. Del total de delegats d'Iowa que participen a la Convenció Nacional Demòcrata, el 10% seran escollits per aquests centres de votació de fora d'Iowa.

També, i per primera vegada, els joves de 17 anys podran votar, sempre que arribin a la majoria d'edat abans de les eleccions presidencials. Aquest fet podria ajudar a decantar els caucus cap als candidats més populars entre els joves, com ara Bernie Sanders o Andrew Yang.

La normativa dels caucus també deixa alguna sorpresa: alguns delegats s'escullen amb una moneda. Quan hi ha un nombre imparell de delegats a repartir entre dos candidatures empatades, una moneda decideix qui s'emporta el delegat addicional. Pensat com a procediment extraordinari, al 2016 es va fer servir moltes vegades per donar delegats a Sanders o Clinton, ja que els resultats a molts centres de votació van ser ajustats.