Per primera vegada des que la CNN realitza enquestes nacionals per a les primàries demòcrates, Joe Biden no és el candidat que les encapçala.

Amb un 27% (+7) dels suports, Bernie Sanders ha aconseguit superar Biden que es manté en segona posició amb un 24% (-2) dels votants. Si bé la diferència de 3 punts entre ells entrar dins del marge d'error de l'enquesta, els dos candidats lideren amb molta diferència respecte la resta de rivals. Elizabeth Warren, la senadora de Massachussetts, queda relegada a un tercer lloc amb el 14% (-2) dels suports; Pete Buttigieg, l'alcalde de South Bend a Indiana, apareix amb un 11% (+3); l'antic alcalde de Nova York, Michael Bloomberg es manté en un 5% del total. Tot sembla indicar que la batalla per aconseguir la nominació demòcrata és una cosa de dos.

La conclusió més important d'aquesta nova enquesta de la CNN és la tendència. La progressió de Sanders de les últimes Sanders i l'estancament de Biden sembla que s'han trobat per primer cop. Tot i les bones xifres de Sanders, la prioritat del Partit Demòcrata segueix sent derrotar Trump (el 57% així ho creu). En aquest sentit, i segons la mateixa enquesta, Joe Biden segueix liderant aquest camp com el millor per guanyar les properes presidencials amb un espectacular 45% dels suports.

Enquesta CNN

Més enllà d'aquesta xifra concreta, Biden necessita recuperar urgentment el terreny que Sanders li ha estat absorvint. El senador per Vermont ha superat Biden en un sector en el que fins ara l'exvicepresident liderava: els votants de color (30% Sanders, 27% Biden). Sanders també ha aconseguit trencar l'empat que mantenia amb Warren en el camp dels votants més liberals (33% Sanders, 19% Warren).

A dues setmanes del primer caucus d'Iowa, Biden segueix sent el candidat que millor pot unir el partit segons el mateix electorat demòcrata, però necessitarà alguna cosa més que el pragmatisme i l'electabilitat per guanyar aquestes eleccions.