Ahir es va celebrar l'últim debat abans de les primeres votacions oficials de les primàries demòcrates, a Iowa. La nit va ser presentada, moderada i retransmesa per CNN i va comptar amb els 6 candidats que havien superat els mínims imposats per la DNC.

Guanyadors:

Amy Klobuchar: La senadora per Minnesota va tenir alguns moments suficientment irònics com per fer riure el públic, com va fer amb èxit en altres debats. Va mostrar una gran habilitat per tocar molts temes al llarg d'una mateixa resposta, sense oblidar la pregunta inicial. El gran valor que va exposar Klobuchar va ser un gran coneixement sobre geopolítica, especialment la situació a l'Iran i a l'Iraq. La capacitat d'empatitzar amb votants individuals i posar casos personals sobre la taula va ser ben executada, tot i que va tenir alguna relliscada parlant de la governadora de Kansas sense poder recordar el seu nom.

Elizabeth Warren: Va ser qui més preparada estava pel debat, responent totes les preguntes amb rapidesa i precisió, alhora que parlant de dades prou significatives, segons la candidata, com el fet que les dues dones presents a l'escenari "mai havien perdut una elecció contra cap republicà". La situació emergida fa uns dies sobre comentaris de Bernie Sanders sobre que "una dona no pot ser presidenta" van reforçar Warren i va distanciar-la del senador per Vermont. Una de les sorpreses va ser la voluntat de retallar el pressupost del departament de defensa (DoD).

Pete Buttigieg: (l'ex) Mayor Pete va seguir una línia continuista amb el seu discurs d'ahir, però va aportar novetats al debat. Emergint com el guanyador de la secció d'Orient Mitjà, Buttigieg va saber projectar una imatge de calma, moderació i un fort talent per semblar el millor a l'escenari, ja sigui per gesticulacions assajades o "one-liners" memoritzats.

AFP Photo/Robyn Beck

Perdedors:

Joe Biden: Tot i liderar les enquestes a nivell nacional, o això sembla, crec que tots sabem que Biden necessita bones intervencions als debats per mantenir-se al capdavant. No va ser ahir, doncs l'exvicepresident va sonar confús i poc precís amb el conflicte a Orient Mitjà i el seu suport a l'administració Bush-Cheney. Biden va jugar la carta "Obama" i el va mencionar durant tot el debat des del primer moment.

Tom Steyer: El bilionari no va realitzar una mala actuació, però no va saber aprofitar el focus de CNN per explicar el seu missatge. Per altra banda, sembla que Steyer orbités al voltant de candidats com Warren o Biden, donant-los suport quan feia falta des del principi del debat.

Bernie Sanders: Va començar amb una veu seca i cansada, però no va ser un impediment per incorporar-se a la retòrica que agafava el debat ràpidament. On Sanders va relliscar va ser a l'hora de defensar el que va dir (o no) a Warren el 2018, sobre l'impossibilitat d'una dona a optar al càrrec més alt de la nació. També va ser amb la senadora per Massachusetts amb qui va discutir sobre aritmètica i fites aconseguides, on tots dos van sortir beneficiats. Tot i que va imposar-se a Biden al debat sobre la "Guerra contra el Terror" seguint els atacs de l'Onze de Setembre de 2001, Sanders no va sortir gloriós del debat sobre "medicare". No va ser la seva millor nit.