Testimonis per part de diferents oficials del govern, acusacions d'amenaça de la seguretat nacional entre republicans i demòcrates i dubtes sobre la constitució i el seu poder sobre el càrrec més alt de la nació han ocupat els titulars les passades setmanes, des que els demòcrates van anunciar l'inici del procés aquest passat setembre.

Finalment, aquesta matinada, la Cambra de Representants ha votat formalment i a favor l'impeachment al 45è president dels Estats Units per acusacions d'Obstrucció al Congrés i Abús del Càrrec.

Si bé consumada la primera part del procés, no ha estat sense la polèmica a la que ja ens tenen acostumats demòcrates i republicans. Representants del GOP han intentat posposar la votació mitjançant propostes d'ajornament i tractant d'obrir investigacions als congressistes demòcrates Nadler i Schiff, presidents de les comissions de Justícia i Intel·ligència, respectivament, per pressumpte abús dels seus càrrecs.

Les més de 6 hores de debat han estat plenes de retrets i curtes però continuades intervencions intermitents entre membres dels 2 partits. Fins i tot un demòcrata ha acusat els republicans de donar suport a un president que fa i desfà "com un dictador, posant en risc la democràcia".

Els resultats han estat els esperats, amb poques sorpreses. 229 demòcrates i un independent han votat a favor del primer article d'impeachment, el d'Abús del Càrrec, mentre que l'article d'Obstrucció al Congrés ha estat recolzat per 228 demòcrates i l'independent. Cap republicà ha votat ha favor de l'impeachment, 2 demòcrates han votat contra el primer article i 3 ho han fet contra el segon. No oblidem que els demòcrates controlen l'hemicicle amb 20 escons més dels necessaris per la majoria absoluta, tot i alguna sorpresa que fins fa poc no s'esperava, com el canvi cap als republicans d'un congressista demòcrata. Mentres els demòcrates defensaven els articles d'impeachment, els republicans, gairebé sempre, deixaven anar un "charade" en qualsevol moment de les seves intervencions. Fins i tot un congressista per Georgia, Rick Allen, ha exclamat que "el procés d'impeachment era inconstitucional". La línia de partit ha estat seguida per la totalitat dels congressistes del GOP.

El procediment ha de continuar al Senat, on 2/3 dels senadors haurien de votar a favor de la destitució de Trump per fer-lo fora a una sessió que transforma la cambra alta en un judici formal al president, amb els senadors actuant com jutges. El líder del Senat, el republicà Mitch McConnell ha anunciat una estreta col·laboració amb la Casa Blanca i una ràpida resolució dels procediments.

Cal recordar que no tots els senadors republicans s'han compromès a recolzar el president, l'exemple més clar sent el senador per Utah, Mitt Romney, excandidat contra Obama el 2012 i exgovernador de Massachussetts. Romney, un dels membres del GOP més crítics amb el govern de Trump, no ha deixat clara la seva intenció de vot al judici contra el president, pel que s'espera que sigui quina sigui la seva votació final aixequi moltes celles.

L'acció de la Cambra arriba un dia després que el president hagués enviat una carta de 6 pàgines a la "speaker" de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi. Trump destaca una actitud unilateral per part dels demòcrates i reitera la "trucada perfecta" entre ell mateix i el president Zelensky, d'Ucraïna. També afegeix irregularitats per part de l'exvicepresident Biden amb l'empresa Burisma i una urgència a investigar-lo a ell i al seu fill.