Donald Trump porta més de 2 anys de guerra comercial amb la Xina. Mitjançant aranzels, amenaces a empreses com Huawei i piulades moments abans que obrissin els mercats, el president ha buscat una solució al problema. Finalment, sembla (com tants altres cops) que s'ha arribat a un acord entre les dues parts. Hi ha pacte.

El president Trump saludant des de l'AirForce One. - The White House

Fa gairebé 2 mesos us vaig escriure sobre un pacte dividit en fases, i aquest cop es tracta de la primera fase, que s'hauria acordat entre les dues potències mundials. El pacte es basa en una compra massiva de soja i altres productes agrícoles menors per part dels asiàtics, mentres els Estats Units es comprometen a no imposar més aranzels, tot i que es mantenen els del 25%, encara en joc.

S'esperava una acció per part del govern Xinès, doncs ahir un twitt del president nordamericà just abans que la borsa obrís indicava que un acord era imminent.

La jornada d'avui ha començat amb la declaració del govern de la Xina argumentant que s'havia arribat a un acord sobre la primera fase i deixant clar que esperen col·laborar amb els Estats Units fins a signar un pacte total sobre comerç. Just després de la roda de premsa, les diferents borses mundials han revifat lleugerament, en alguns casos tornant-se verdes.

Declaració del govern Xinès als mitjans sobre la guerra comercial amb els EUA

Es tracta sense cap tipus de dubte d'una bona notícia per Trump, que arriba just quan la Cambra de Representants ha determinat dur a terme l'impeachment al president per 2 articles; "Obstrucció al Congrés" i "Abús del Càrrec".

Serà qüestió de setmanes o mesos, però un pacte per posar remei a la guerra comercial semblar ser més a prop des de fa unes hores.