Els últims dies i setmanes hem vist republicans i, sobretot, demòcrates fent i desfent de tot i molt ràpid. Ja sigui candidats blaus entrant a la carrera, sortint-ne o fins i tot propinant un gratuït "gras" a un votant d'Iowa. Potser que repassem els titulars.

Beto cau

Per començar, l'u de Novembre va ser l'últim dia de campanya de Beto O'Rourke, l'excongressista i aspirant al Senat per Texas derrotat per qui encara ocupa el càrrec, Ted Cruz, als mid-terms de l'any passat. Beto va decidir sortir de la carrera, sent així un dels primers candidats notables a fer-ho. Recordem un dels moments més destacables de les seves intervencions als debats, un especial èmfasi i activisme contra l'ús lliure d'armes d'assalt.

Bloomberg entra i Buttigieg es dispara

Hem pogut veure també com nous candidats han entrat a la carrera sota el paraigües del partit demòcrata. El cas més rellevant ha estat el del bilionari i exalcalde de la ciutat de Nova York Mike Bloomberg, qui després de mesos d'especulació, va decidir entrar a la batalla el mes de Novembre.

La notícia més rellevant i tangible per les primàries va ser el bon resultat que presentava la candidatura del jove "Mayor Pete" Buttigieg, alcalde de South Bend, Indiana. Les enquestes el situaven al capdavant de tots els candidats a l'estat d'Iowa amb un 22%, 3 punts més que el considerat "front-runner", Joe Biden.

Biden desencadenat

L'exvicepresident va protagonitzar un event a Iowa, estat clau pels blaus doncs és el primer estat on es durà a terme la primera votació important del partit. El candidat, de 77 anys, va trobar-se amb un votant que va preguntar sobre el fill gran de Biden, Hunter, i l'empresa de gas Ucraïnesa Burisma. El votant, que assegurava un conflicte d'interessos entre els Biden i Burisma, va rebre les etiquetes de "mentider", "gras" i "massa gran per votar".

Tot i que l'equip de "Biden per president" ha rebut una allau de crítiques per les paraules proferides per un exsenador i exvicepresident com és el candidat, altres han aplaudit la posada en escena i el reforçament d'una figura debilitada als debats per una parla amb dificultats i un posat potser massa calmat. Recordem que el president Trump es refereix a Biden com "Sleepy Joe", o Joe adormit.

Pelosi empeny amb l'impeachment

La "speaker" de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, ha ordenat que es segueixi amb els procediments d'impeachment i ha deixat la porta oberta a sotmetre a votació l'impeachment a Donald Trump, president dels Estats Units, per abans de la fi d'any.

Bill Clark/CQ-Roll Call via Getty Images

Aquest moviment per part dels demòcrates, que tenen majoria a la cambra baixa, suposa una continuació de setmanes de preguntes a diferents testimonis citats per l'òrgan legislatiu. Des de militars fins assessors i diplomàtics han passat per hores continuades d'interrogacions i escrutini per part de demòcrates i republicans.

Podeu veure els resums de la primera i segona setmanes d'impeachment, com també una explicació del què és l'impeachment.