Tot i que les enquestes de 2020 no semblen diferir massa de les que vam rebre al 2016, Donald Trump sembla haver aconseguit una posició de força relativa a alguns estats claus que fan que la seva reelecció no sigui una fantasia d’impossible realització. Són els anomenats swing states, estats que cap dels dos partits majoritaris pot donar per segurs fins el final. Segons els experts, els swing states que es repeteixen a cada cicle electoral són aquells que queden a menys de 3,5 punts percentuals de distància entre el guanyador i el perdedor, de manera que un canvi moderat en les intencions de vot podria canviar del tot el resultat final.

En clau 2020, hi ha sis estats que podrien decidir si Trump guanya la Casa Blanca de nou: Michigan, Pennsylvania, Wisconsin, Florida, Arizona, i Carolina del Nord. A les últimes enquestes estatals del New York Times, Trump queda per darrere de Joe Biden a la majoria de casos, però aconsegueix esdevenir victoriós contra Elizabeth Warren i Bernie Sanders. Aquesta victòria, contra dos Demòcrates que tenen grans esperances encara de convertir-se en els candidats del seu partit, és una bona notícia per a Donald Trump. Tot i tenir un índex de popularitat relativament baix, al voltant del 42%, una combinació de pressions culturals i una economia a l’alça podrien donar-li una victòria novament inesperada.

A Arizona, un estat que ha votat tant Demòcrata com Republicà de manera recent (cal només recordar John McCain), Biden es situa 2% per sobre de Trump. Contra Sanders, però, el President guanya per 4 punts. De manera semblant, a Michigan Biden i Trump estan pràcticament empatats, mentre que Sanders guanya per 3. En aquest cas, Warren perdria per 4 punts percentuals. Tot i així, encara falta molt per les eleccions i res no està assegurat—l’economia podria desplomar-se en un no-res, o les intervencions exteriors de Trump, o la manca d’elles, podria passar-li una mala jugada entre els seus votants més fidels. A més, altres enquestes als mateixos estats han enviat una senyal completament diferent, donant a entendre que els pretendents demòcrates estan en una posició molt més forta que els republicans.

Mapa del Daily Telegraph mostrant els "swing states" de 2012. La majoria encara ho seran arribat 2020.

En qualsevol cas, sigui quin sigui el resultat, els swing states seran la clau que decidirà el futur de la política americana. Un bon resultat a Florida, Arizona, i Carolina del Nord per part dels demòcrates demostraria que el partit de Sanders i companyia pot establir-se com a majoritari en zones tradicionalment conservadores, o plenes de jubilats. Per contra, si Trump pot mantenir els estats industrials que el van fer guanyador al 2016, serà molt més possible que estigui amb nosaltres 4 anys més. En un país on la majoria de vots estan concentrats a zones assegurades per un dels dos partits, són aquestes regions “neutrals”, que no pertanyen a ningú encara, que hom haurà de seguir amb interès. A mesura que les eleccions s’apropin, es veurà més clarament quins són aquests estats, i fins a quin punt les eleccions de 2020 seran semblants a les de 2016– arribar als 270 vots al Col·legi Electoral és la única cosa important al final.