La setmana passada vam dedicar un article als inicis d'impeachment al Congrés dels Estats Units, continuem cobrint el que es discuteix a la cambra baixa.

Dimarts va ser el torn per l'assistent especial per Europa i Rússia al vicepresident Mike Pence, Jennifer Williams i del coronel Alexander Vindman, sobre el procés d'impeachment a Donald J. Trump.

Declaracions de Williams i Lt. C. Vindman

Si bé Williams va seguir una línia esperada, la de contestar però sense involucrar l'administració en qualsevol tipus de modus operandi que no fos correcte, l'assistent al vicepresident va respondre les preguntes formulades amb precisió i lluny d'intentar evitar respondre els congressistes demòcrates.

El tema tractat la jornada de dimarts va ser la retenció d'assistència econòmica dels Estats Units a Ucraïna, i es va preguntar als 2 citats si creien o sabien si la retenció de l'ajuda va ser per raons polítiques. Si bé els demòcrates volien esclarir si Trump va tractar de fer servir una nació extrangera per obtenir informació negativa de la família de l'exvicepresident i candidat demòcrata Joe Biden, els republicans han estat formulant preguntes per posar en dubte la vericitat facilitada pels testimonis, girant la truita contra els demòcrates. En més d'una ocasió van intentar investigar la relació entre el fill de l'exvicepresident demòcrata, Hunter Biden, i l'empresa energètica Burisma, on ha servit com membre de la junta directiva.

Un dels moments més importants ha estat la part final de la interrogació del congressista Nunes (R-Ca) al tinent coronel Alexander Vindman, quan el primer li demana amb qui hauria parlat de la trucada fora de la Casa Blanca. La resposta era 2 persones. La sorpresa ha estat quan Nunes, qui seguia demanant la identitat dels involucrats, ha sospitat que es tractava d'amagar el "whistleblower" que va començar tot l'escàndol que va original els procediments d'impeachment contra el president. El president de la comissió, Adam Schiff, va ordenar no parlar de res que comprometès aquesta persona.

Alexander Vindman, testificant. / Reuters

També es va notar certa "beef" per part dels republicans, com Jim Jordan i el mateix Nunes amb el coronel Vindman, doncs els primers haurien acusat Vindman de no ser neutral i van qüestionar la seva lleialtat, demanant fins i tot si no hauria filtrat ell mateix cap informació. Cal remarcar que aquesta ofensiva de preguntes i dubtes cap al coronel ha començat des que aquest ha declarat que veu la trucada com un error i un fet que no "ha estat correcte". Afegim que el govern Ucraïnès va arribar a oferir el càrrec de ministre de defensa a Vindman.

La segona part del dia ha estat protagonitzada per dos oficials més. Kurt Volker, exambaixador davant l'OTAN i representant especial a Ucraïna per l'administració Trump des de 2017 fins la seva dimissió aquest Setembre. El segon és Tim Morrison, exdirector per Europa i Rússia del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca.

Morrison, tot i que comprèn el procediment d'impeachment, no creu que la trucada entre el president dels Estats Units i el d'Ucraïna fos un error, si bé tampoc va veure la petició de Trump al president Ucraïnès, Volodymyr Zelensky, un fet massa rellevant per la política de l'administració americana.

Els 2 últims testimonis de la jornada, a diferència dels primers, no van escoltar la trucada entre els presidents en directe.

Declaracions de Volker i Morrison

El dimecres ha estat un dia tant diferent com complicat. Pel matí ha tocat la testificació de l'actual ambaixador a la Unió Europea, Gordan Sondland. El representant ha estat preguntat sobre la seva relació i comunicació amb el president i altres funcionaris i assistents a Trump, com Rudy Giuliani.

Sondland va pagar 1 milió de dòlars per assistir a la inauguració de Donald Trump, el 20 de gener de 2017. Des de llavors ha estat al capdavant de la diplomàcia dels Estats Units al continent europeu.

Ha estat una declaració llarga i densa, cobrint tot el dia i fins entrada la tarda. Les paraules de l'ambaixador han estat interpretades com una negació poc clara de les intencions del president Trump amb Ucraïna per part dels republicans, qui sovint han donat mostres d'incredul·litat i alerta pel testimoni otorgat per Sondland. L'Ambaixador va acceptar que existia un "quid pro quo", d'informació per part dels Ucraïnesos sobre els Biden i a canvi d'una reunió entre els 2 presidents, a la Casa Blanca.

Declaracions de Gordon Sondland

Els dies següents, dijous i divendres, han estat protagnitzats per diferents oficials especialitzats en Rússia i Europa. De les persones més rellevants a testificar ha esta Fiona Hill, ciutadana britànica i nacionalitzada als Estats Units que va servir el govern federal com l'oficial de més importància sobre Rússia dins el Consell de Seguretat Nacional.

Hill, que va dimitir fa unes setmanes, ha defensat la veritat de les acusacions de "quid pro quo" al president, afegint que els Russos ténen interès en què els ciutadans i partits americans es confrontin, creant desestabilització a la regió i emergint ells com una potència ordenada i controlada.

Declaracions de Fiona Hill i David Holmes

Qui ha tingut també atenció important ha estat David Holmes, qui ha assegurat sentir per telèfon el president dels Estats Units, Donald Trump, demanar com anava una investigació referent als Biden, família de l'exvicepresident i candidat demòcrata, Joe Biden. Holmes també ha afegit que Trump no s'interessa massa en Ucraïna i que, en canvi, es vol centrar en "coses grans", com la investigació al seu oponent.