Amb les eleccions del 2020 a un any vista els demòcrates trauran a la palestra tots els seus grans actius per intentar derrocar Donald Trump i començar una nova era. Quin paper poden jugar els Clinton i els Obama per facilitar aquesta victòria?

Des que abandonà la Casa Blanca, Barack Obama ha estat el contrapunt moral a Trump en moments de tragèdia nacional, com després de les matances a Dayton i El Paso. L’expresident és el demòcrata més popular i més ben valorat, i les bases no volen que s'allunyi de la primera línia. Al 2020 les intervencions d’Obama seran gairebé més esperades que les del propi candidat/a demòcrata, i serviran per energitzar la base. La llista d’endorsements de l’expresident (on hi inclou els diferents candidats demòcrates d’arreu del país que compten amb el seu suport explícit) li otorga la capacitat d’influir en la tria dels candidats finals en unes conteses no pas secundàries, com són les del Senat i la Cambra Baixa.

Tot i haver treballat braç a braç amb qui va ser el seu vicepresident, Joe Biden, no s’espera que Obama prengui partit per cap candidat de les primàries demòcrates. Tanmateix, recentment l'expresident ha llençat un missatge que sembla dirigit al sector més liberal i transformador del partit, advertint-los que els votants estan menys interessats en mesures revolucionaries que en accions efectives que produeixin millores, en una crida al realisme. Els demòcrates farien bé d'escoltar-se'l.

Font: Mirror-Spectator. Un exemple de l'ús que fan els candidats dels endorsements d'Obama

Per mèrits propis Michelle Obama és un dels grans emblemes dels demòcrates. La dona més admirada al món segons Yougov ha marcat tota una generació d’americans. Així ho corrobora el gran èxit de les seves memòries, Becoming, tot un fenomen literari. Tal és el seu lideratge i capital polític que és probablement l’única persona que podria anunciar que opta a la presidència poc abans de les primeres primàries demòcrates i guanyar de totes maneres. Ella, però, ha descartat fer aquest pas en repetides ocasions. Michelle Obama tindrà un paper transcendental en mobilitzar les generacions més joves, el votant afroamericà i les dones, en especial aquelles de les àrees suburbanes i perifèriques del país, un grup que serà clau per guanyar al 2020.

Font: Amazon. L'edició en català de les memòries de Michelle Obama, "La meva història".

Pel que fa a Hillary Clinton, l’excandidata ha augmentat darrerament la seva exposició mediàtica. No sembla que l'excandidata hagi superat del tot la seva derrota a mans de Donald Trump. Fonts properes a la família Clinton apuntaven a The Hill que si ella creu que pot guanyar, podria entrar sobtadament a la carrera presidencial. “Guanyar Trump seria la reivindicació final”. Les reaccions a una possible candidatura de Hillary no s’han fet esperar. El comediant i presentador Bill Maher, de perfil liberal, ha esgrimit que “els Clinton han d’apartar-se de les eleccions del 2020”, atès que la presència de Hillary beneficiaria Trump.

Un condicionant a tenir en compte és el perfil del candidat demòcrata a la presidència. Si s’imposa l’ala més esquerrana es fa difícil d’imaginar un escenari on Bill Clinton tingui massa protagonisme, atès que entre allò que el sector liberal repudia hi ha part de l’obra de govern de l’exmandatari. La popularitat de l’expresident ha anat a la baixa inexorablement, i els seus vincles amb el depredador sexual Jeffrey Epstein converteixen la seva presència a la campanya en quelcom poc recomanable segons operatius i estrategues demòcrates. Dit això, la gran xarxa de contactes bastida pels Clinton fa que siguin un actiu de primeríssim ordre pel que fa a la recaptació de fons. Aquesta serà una de les capacitats que el matrimoni haurà d’explotar per tal que els seus puguin competir contra un Trump que disposarà de molts més recursos.

Els demòcrates hauran de maximitzar tots els beneficis que els Obama i els Clinton els hi puguin proporcionar en campanya. I és que, en la lluita contra Trump, tothom s’hi haurà d’esmerçar.