Els Estats Units d'Amèrica és, sense cap tipus de dubte, la primera potència econòmica a nivell mundial. Una moneda referent, cada cop més utilitzada, com és el dòlar i les borses referents pel comerç i el negoci global han ajudat a situar un dels països més joves, amb menys de 250 anys d'història, al capdavant del planeta.

Els anomenats "feliços anys 20", continguts des d'inicis de la dècada fins el crash de 1929 van fer rellançar una nació que va voler evitar entrar a guerres i beneficiar-se de les mateixes amb prèstecs a les nacions que hi participaven, amassant grans fortunes a les arques federals i situant el país nord-americà com un nou referent per occident. Famílies riques que es podien permetre el luxe de tenir fills i educar-los, amb tota la despesa que implica i portant el consum a nous límits.

A consqüència de la crisi del 29, el PIB dels Estats Units va desplomar-se fins un 25% els següents anys i no va ser fins el pla d'inversions a obres públiques del president Franklin D. Roosevelt, l'anomenat New Deal, que es va començar a restablir la capacitat econòmica del país.

Els següents anys i dècades van ser protagonitzats per, majoritàriament, bones gestions econòmiques, com els anys 60 del president Johnson, idealitzant la perfecta família americana i esdevenint una icona de consum i progrés sostingut.

Si bé avui dia son la 1a potència, països cada cop més punters en la matèria com la Xina o Índia representen un perill per l'hegemonia americana. El primer país, amb qui els EUA té declarada una crisi comercial, ha demostrat resistència als aranzels de Trump.

Ahir va ser un dia important pels mercats, doncs es va marcar un nou rècord de màxims històrics, com va deixar anar el president, Donald Trump, via Twitter, i com va remarcar a un speech a Nova York.

En definitiva, els Estats Units d'Amèrica es troba en una situació privilegiada, no sense un titànic esforç darrera i una merescuda posició de hub econòmic i de comerç. La qüestió és si la nació pot protegir el títol gaire temps més. Només els anys per venir ho saben.