Què passa un cop celebrades les eleccions presidencials? Comença el dia següent amb un canvi de títols entre president sortint i electe? Com funciona?

John F. Kennedy va guanyar, per poc més de 100 mil vots, les eleccions contra Richard Nixon, qui llavors ocupava la vicepresidència, el mes de Novembre de 1960. Tot i la proclamació de Kennedy com president electe, no ocuparia el càrrec fins inicis de l'any següent. Per què s'esperen tant?

Les raons s'extenen entre les diferents branques del Govern federal i funcionaris que han de ser nomenats pel nou executiu. No només hi ha la nominació als càrrecs més alts del país (com secretaris dels departaments, ambaixadors, cònsols...) que després han de ser confirmats pel Senat. Hi ha desenes de milers de treballadors públics que depenen del nou president electe i els seus nous subordinats, per això principalment hi ha mesos entremig de les eleccions i la presa de posessió del ticket guanyador.

Finalment, una mica més de 2 mesos després que la ciutadania hagi votat, el Congrés dels Estats Units presencia la nova etapa a la nació. El Cap de Justícia pren possessió al vicepresident i, després, al president electes i, segons més tard, l'executiu canvia de cares. A tot això i mentres el nou líder mundial s'adreça a la nació amb el discurs inaugural, un equip de centenars de persones entra i surt de la residència oficial, la Casa Blanca, adreçant totes les demandes del nou president, canviant des de catifes i el color de cortines fins als quadres exposats i, si s'escau, l'escriptori oficial.

És el temps, en definitiva, i la necessitat de coordinar una nova estructura a un país amb més de 320 milions de ciutadans, dels quals més de 7 milions són funcionaris, el que condiciona una nova formació de Govern federal llesta pel primer dia.

I, per què no, veure una cerimònia tan emocionant com la del 20 de Gener cada 4 anys  agrada a molta gent, un dia en què tots els ciutadans s'uneixen a celebrar unitat i patriotisme, de grans gal·les a events que duren fins ben entrat el primer dia oficial del president dels Estats Units d'Amèrica.