El Congrés dels Estats Units, amb la Cambra de Representants, ha començat els procediments per fer fora Donald Trump de la Casa Blanca, i tot i que el Senat ha de confirmar la seva eventual destitució, l’equip del president “has bigger fish to fry”.

Les acusacions d’ingerència i traïció que es retreuen demòcrates i republicans queden, també, lluny de la guerra comercial amb la Xina que, des de 2018, ha castigat les dues superpotències amb aranzels mai vistos a tota classe de productes: des de material agrícola fins a cotxes i ordinadors. El, de moment curt però intens, conflicte comercial que va iniciar Trump ha col·laborat a reduir el creixement econòmic, no només dels 2 països, però de l’economia mundial. Tot i les diverses converses i cimeres al llarg de mesos de negociacions, encara no s'ha arribat a un acord que agradi les dues parts.

Brendan Smialowski / AFP - Getty Images Reunió entre Trump i Xi, a la cimera del G20 a Osaka, aquest juny.

Les possibilitats d’un acord han estat més o menys factibles depenent dels tweets del president Trump, anunciant pujades d’aranzels o, en comptades ocasions, missatges pal·liatius plens de lloances dirigits al públic xinès i a les diferents borses. Si bé els xinesos sempre han estat disposats a solucionar les diferències amb els diferents governs de torn dels Estats Units des de Nixon, està en joc l’estabilitat i l’honor de la paraula de l’inquilí del despatx Oval i les seves arts negociadores contra un règim amb una força econòmica cada cop major com és el país que lidera el president xinès, Xi Jinping.

Una de les novetats dels últims dies és la treva parcial entre els dos governs, o al menys les intencions de suavitzar el conflicte. La Xina s’hauria compromès a elevar la compra de productes agrícoles com, per exemple, la soja. Aquest producte veuria elevada la seva demanda fins a 50 bilions de dòlars, una xifra mai vista abans. A canvi, Trump suavitzaria els aranzels anunciats per desembre i no elevaria una taxa del 5% addicional a tots els productes importats del país veí. L’alto el foc ha estat batejat pel president nord-americà com la “Primera Fase” abans d’arribar a la resolució final. S’espera que els 2 mandataris signin aquest primer acord a la cimera de l’ “Asia Pacific Economic Cooperation” que es reunirà el mes de novembre a Xile. Trump ha afegit, via Twitter, que la Xina no esperarà a signar l'acord i que ja treballen per fer-lo realitat.

Els ciutadans dels Estats Units segueixen gaudint d’una forta economia i bones dades, com per exemple un atur del 3.5%, el més baix en mig segle. Una dada rellevant és el fet que la Reserva Federal hagi anunciat una baixada del tipus d’interès de 50 bp (basis points en anglès) des de Juliol fins ara, del 2.5% fins el 2% d’ara. [Un tipus d’interès es baixa quan es busca estimular l’economia, i es puja quan l’economia creix a un ritme molt positiu.] Baixant el tipus d’interès queda clar pels nord-americans que el seu país ja no creix al ritme que ho feia fins fa uns mesos, i que una desacceleració pot portar a una nova crisi econòmica i financera.

Evolució del tipus d'interès dels últims anys.

No ens ha de sorprendre si aquest estira-i-arronsa s’allarga fins ben poc abans de les eleccions presidencials de 2020, si més no just abans. Per tant, un tracte comercial entre els Estats Units i la Xina pot donar més temps a l’economia a preparar un pla de contingència, regalar arguments de bona gestió republicana i assegurar 4 anys més de “Trumpisme” a la Casa Blanca.