La portaveu Nancy Pelosi ha anunciat que la Cambra de Representants començarà el procés d'impeachment contra el president Donald Trump.

Després de la reunió al Capitoli dels membres demòcrates de la Cambra de Representants, Pelosi ha declarat que "les accions dutes a terme fins ara pel president han violat de severament la Constitució". També ha afegit que "[Trump] ha de ser fiscalitzat, ningú està per sobre la llei."

Fins fa poc, la idea de l'impeachment era un pensament que només recorria les ments de l'ala més esquerrana del Partit Demòcrata, però sembla que el gruix del partit ha fet un canvi amb l'última polèmica del president republicà.

Tot ve d'una trucada que Trump va tenir amb el president ucraïnès, Volodymr Zelensky, en què van parlar sobre investigar Joe Biden i el seu fill Hunter i el seus possibles vincles amb la corrupció del país exsoviètic. Segons algunes informacions anònimes, Trump hauria posat com a condició perquè Ucraïna continués rebent l'ajuda internacional que els Estats Units els proporciona a canvi de realitzar aquesta investigació al candidat favorit de les primàries demòcrates.

Trump ha deixat clar que faria pública la transcripció de la seva trucada i que tot s'aclariria quan es veiés el contingut real de la conversa.

També s'ha pogut saber que els Estats Units van decidir endarrerir l'enviament dels diners d'ajuda internacional a Ucraïna. Aquest fet, que posa encara més contra les cordes l'estabilitat de la presidència, ha estat justificat per Trump amb dues explicacions diferents. La primera versió és que la decisió de no enviar els diners va ser motivada per sospites de corrupció al país, i la segona interpreta que l'administració nord-americana va pensar que altres països havien d'ajudar monetàriament l'estat ucraïnès.

L'anunci és el resultat de mesos de cautela dels demòcrates, que durant tot aquest temps han estat dividits en el debat sobre si calia iniciar un impeachment o no. Aquesta decisió pot marcar un abans i un després en la presidència de Trump i en la política d'un país cada dia més dividit. Si el procés s'acabés portant fins al final, Trump es convertiria en el quart president de tota la història en rebre un impeachment. Bill Clinton va ser absolt, el d'Andrew Johnson no va concloure, i Richard Nixon va dimitir abans que l'arribessin a destituir.