Aquestes són les primàries demòcrates amb més candidats de la història. Per aquest motiu, els primers debats electorals s’han hagut de dividir en dues tandes que es fan en dues nit consecutives.

A la primera tanda del primer debat, els  candidats tenien un minut per respondre les preguntes dels moderadors i 30 segons més per intervenir i respondre les afirmacions de la resta de candidats.

Els presents a l’escenari van oblidar el nom de Trump i van preferir un debat dur entre ells, però ni molt menys arribant al to agre de les últimes primàries republicanes, i centrant-se en destacar les seves propostes per sobre de les de la resta. Una actitud que mediàticament no dona tant de joc, però que beneficia el debat d'idees públic i polític.

Una de les controvèrsies més importants durant el debat va ser la disputa entre si cal mantenir les assegurances de salut privades donant també l’opció d’accés públic a la sanitat, o bé directament eliminar tota assegurança privada i encaminar-se cap a un model idèntic a l’europeu. Quan els candidats van ser preguntats, els únics van aixecar la mà en defensa de la segona opció van ser Bill de Blasio, alcalde de Nova York, i la senadora per Massachussetts, Elizabeth Warren.

Disputa sobre el model sanitari americà en el primet debat de les primàries.

Diferències en immigració i el castellà com a llengua

Els demòcrates tenen clar que l’objectiu de les properes eleccions és derrotar Trump, un candidat que va arribar a la presidència amb una posició molt clara –i controvertida alhora- en immigració. I és precisament en aquest tema que els candidats presents a l’escenari no van acabar de trobar una postura comuna.

Julián Castro, l’únic hispà de tota la cursa presidencial, va topar amb O’Rourke quan li va retreure que no volgués modificar la llei que considera l’entrada il·legal al país com a una falta. Castro vol que el pas il·legal de la frontera no sigui considerat un acte criminal. En canvi, l’exrepresentant d’una extensa regió de Texas com O’Rourke, es va mostrar contrari a la proposta de Castro al·legant que oblida el tràfic humà que es produeix a la frontera.

Si bé no va ser durant els minuts dedicats a la immigració, els candidats eren conscients que el debat també s’emetia a través del canal hispà TeleMundo, i alguns van voler dedicar unes paraules en castellà als votants llatinoamericans. El primer a jugar aquesta carta va ser O’Rourke, qui parla de forma prou fluida el castellà fins el punt d’extrapolar-ho a la seva campanya llençant spots en el mateix idioma. Preguntat sobre impostos, va respondre: “Necesitamos incluir cada persona en el éxito de este [sic.] economía. Pero si queremos hacer eso, necesitamos incluir cada persona en nuestro [sic.] democracia. Cada votante necesitamos la representación [sic.], y cada voz necesitamos escuchar”.

Qui sí que va emprar el castellà en el moment de parlar sobre immigració va ser Cory Booker, que, en ser preguntat per les seves mesures en matèria migratòria en el seu primer dia com a president, va respondre: “La situación ahora es inaceptable. Es de [sic.] presidente ha atacado ha demonozado [sic.] los imigrantes es inaceptable voy a cambiar este”. Tot i que Booker ha estudiat castellà a l'Equador, no va exhibir-ne precisament gaire bon nivell. Potser els nervis van jugar una mala passada a un candidat que ha utilitzat el misteri i la rumorologia al voltant de la seva vida privada per picar banalment l’ullet a la comunitat hispana mostrant-se obert a conèixer una dona hispana.

En canvi, l’únic hispà de la cursa demòcrata, com és comú en molts candidats com ara Ted Cruz, no té gaires nocions de la seva llengua materna i es va limitar a pronunciar quatre paraules en la seva intervenció final: “Me llamo Julián Castro y estoy postulando por presidente de los Estados Unidos”.

Les intervencions en castellà durant el primer debat demòcrata.

Les dues cares del partit en política exterior

Una de les altres grans disputes de la nit va ser el xoc frontal entre Tulsi Gabbard, representant per Hawaii, i Tim Ryan, representant per Ohio, sobre el paper nord-americà a l’Afganistan. Ryan va reivindicar la necessitat d'una participació militar activa dels Estats Units a la república islàmica, una opinió que no va agradar gens a Gabbard. L’exsoldat i ara representant per Hawaii va preguntar-li si seria això el que diria als pares dels soldats morts a l’Afganistan.

Ryan va intentar defensar la seva posició afirmant que els talibans guanyarien força si els Estats Units marxaven, i va afegir: “Quan no hi érem van començar a enviar-nos avions contra nostres edificis”, en clara refèrencia als atemptats a les torres bessones. L'afirmació era falsa i Gabbard va veure el seu moment per deixar-lo en ridícul: “No van ser els talibans qui ens van atacar l’11 de setembre, va ser al Qaeda”.

La disputa es va donar per a acabada amb la paraula final per a Ryan, que va deixar clar que considera que els Estats Units no poden desentendre’s del món com ha fet Trump.

La valoració de Trump

Qui va decidir no seguir el debat en directe per Twitter va ser el president Donald Trump. Tot i així no va poder estalviar-se fer un comentari a les xarxes un cop vist. Una hora després va piular: “BORING!” (“AVORRIT!”).

Més tard la seva campanya va enviar un comunicat mostrant la posició de la seva campanya sobre aquest primer debat: “Les polítiques d’extrema esquerra i socialistes que els Demòcrates han abraçat aquest nit els portaran a un suïcidi polític”.

Trump també ha estat donant la seva opinió sobre els diferents candidats demòcrates. De Biden ha dit que “ja no és el mateix Biden”. Ha afirmat que “no creu que l’alcalde Pete (Buttigeig) tingui cap possibilitat” i que “Bernie (Sanders) està anant en la direcció equivocada”. Sobre Warren creu que “ho està fent prou bé” tot i que Trump segueix referint-se a ella com a “Pocahontas”. Preguntat sobre qui creu que guanyarà la nominació i esdevindrà el seu rival, ha declarat que “probablement serà un progressista”.

1x1

Jay Inslee (Gov. Washington): No pot ser que si edifiques la teva candidatura sobre un sol tema, com la lluita climàtica, no siguis capaç de fer intervencions memorables quan finalment tens l’oportunitat de parlar sobre l'assumpte. Així no s’arriba ni a Secretari de Medi Ambient.

John Delaney (Exrep. Maryland):  Segurament era el menys conegut de tots els candidats a nivell nacional. El seu objectiu era donar-se a conèixer entre el gran públic i ho va aconseguir amb la seva posició contrària a eliminar les assegurances de salut privades.

Tulsi Gabbard (Rep. Hawaii): Va trobar el moment ideal per fer lluir la seva experiència militar i la seva postura antiintervencionista quan Tim Ryan va defensar la presència militar a l’Afganistan.

Amy Klobuchar (Sen. Minnesota): Més enllà de la seva aplaudida resposta a Jay Inslee quan aquest intentava erigir-se com el més gran defensor dels drets reproductius de les dones, no va destacar especialment en cap altre moment.

Beto O’Rourke (Exrep. Texas): L'ase dels cops de la nit. De Blasio el va atacar per la seva defensa de les assegurances de salut privades i Castro per no haver fet la feina quan tocava a casa seva en matèria d’immigració. El qui era un dels candidats amb més carisma no va aconseguir una bona defensa i enterra poc a poc la seva candidatura.

Elizabeth Warren (Sen. Massachussets): És qui més creix i qui més possibilitats té de fer-ho en les enquestes i, per tant, va complir el seu objectiu de no arriscar la seva posició. Tot i així va fer un pas endavant en mostrar-se favorable d'eliminar les assegurances privades de salut. Una bona jugada que tenia la clara intenció de pescar suport de les bases de Sanders.

Cory Booker (Sen. Nova Jersey): El fet que segueixi vivint al seu barri, un racó problemàtic de Nova Jersey, es va notar quan es va parlar de la violència relacionada amb les armes. Juntament amb la seva retòrica de predicador religiós van aconseguir fer una performance acceptable.

Julián Castro (Exsecretari d’Habitatge): Tot i les perspectives negatives que li auguren les enquestes, va tenir una nit amb nervi i va ser contundent amb O’Rourke. Una bona actuació per a un dels candidats que més ho necessitava.

Tim Ryan (Rep. Ohio): Qui també necessitava treure el cap de l’aigua era ell. En canvi, el seu moment més recordat és la defensa que va fer de la presència de tropes americanes a l’Afganistan, una posició gens popular entre el públic. Nit horribilis.

Bill de Blasio (Alcalde de NYC): Si alguna candidatura s'ha erosionat seriosament arran del debat, aquesta ha estat la de l’actual alcalde de Nova York, qui no va parar d’interrompre durant tot el debat. Una actitud irritant per a una candidatura irritant. Tot quadra.